De câteva săptămâni, fac parte dintr-un proiect pe care l-am acceptat cu drag, dar și cu ceva emoție: Gustă cu atenție. Bucură-te de moment!


Mă știi că sunt un om responsabil, care își face temele bine. De aceea, mi-am dorit să fiu un elev sârguincios și de data aceasta.

Am învățat tare mult, pentru că eu cred că învățăm și de la proiectele pe care le avem! Mi-am retipărit în mine partea aceasta că se poate să ai o gustare sănătoasă, bine aleasă, venită ca un moment de inspirație și de prezență! Rolul meu în acest proiect este unul care surprinde partea de creativitate pe care o aduce o gustare cu atenție și intenție, ca o felie de bucurie și sănătate.

Realizez de 18 zile un jurnal total deosebit legat de gustările pe care le am zilnic. Veți regăsi gustări simple, ușor de făcut, sănătoase care aduc bucurie. Momentul meu de pauză. Fereastra mea de la un proiect la altul. Uneori mă conectez cu Anca din copilărie și pun repede la cuptor o gustare din copilărie (mere coapte) iar alteori mă conectez cu lumea largă și simt nevoia de o gustare-călătorie ce mă duce prin Grecia (iaurt grecesc cu nuci și un pic de miere) sau Italia (bruschette cu roșii).

Realizez de 18 zile un jurnal total deosebit legat de gustările pe care le am zilnic. Veți regăsi gustări simple, ușor de făcut, sănătoase care aduc bucurie. Momentul meu de pauză. Fereastra mea de la un proiect la altul. Uneori mă conectez cu Anca din copilărie și pun repede la cuptor o gustare din copilărie (mere coapte) iar alteori mă conectez cu lumea largă și simt nevoia de o gustare-călătorie ce mă duce prin Grecia (iaurt grecesc cu nuci și un pic de miere) sau Italia (bruschette cu roșii).


Iată ce am învățat, până acum, păstrând acest jurnal:

1. Gustările fac parte din viața de zi cu zi și dacă le aleg bine îmi pot da energia necesară să fac față la restul orelor de muncă. În ceea ce lucrez eu, în proiecte creative, consumul este foarte mare, mai ales dacă vrei să faci lucrurile ca la carte și îți pasă. Iar mie îmi pasă tare mult. De aceea, ultimele 18 zile, de când am conturat acest jurnal mi-au consolidat încrederea în capacitatea de a alege înțelept și de ce nu, creativ, gustarea.
2. Mi-e drag să mă gândesc la ce voi mânca la gustarea de la ora 11:00 sau 16.00 si mi-e drag chiar momentul fotografierii.
3. Și mi-e drag și să știu că am mai crescut un pic și că nimic nu e imposibil dacă o iei usor. Am primit multe mesaje în privat cum că acest jurnal place, e necesar și chiar dă curaj.Dacă la început, la primele postari apăsam pe butonul post cu un pic de ezitare, apoi, zi de zi de abia asteptam momentul în care să împărtășesc cu comunitate mea și comunitatea proiectului gustarea zilei.

Gustarea pentru mine înseamnă bucurie și responsabilitate, transpusă scenografic într-o felie de timp creativ care să-mi dea imboldul necesar
Așa cum ai văzut și în pozele pe care le-am postat în Social Media îmi place să așez frumos mâncarea în farfurie, să îmi clătesc privirea cu un spectacol coloristic, să așez totul cu respect și față de propria persoană. O gustare aleasă bine înseamnă și profund respect pentru ceea ce suntem. Am fost obișnuiți să dăm respect celor din jur, dar nouă? De aceea, vreau să sărbătoresc viața cu gustări colorate și sănătoase, cu ritualuri care mă cresc și îmi cresc apoi proiectele.

Din acest proiect Gustă cu atenție. Bucură-te de moment!mai fac parte:
Cosmin Natanticu  recunoscut pentru rolul său din serialul „Profu’”, dar și pentru celebra emisiune „Pe Bune?!”, doctor Dr. Laura Davidescu, medic specialist cu competențe în Nutriție și consilier Metabolic Balance, Mădalina Preda, Consultant în organizare și planificare – Professional Organizer and Planning Expert si o echipa inimoasă de organizare de proiect. De la ei am învățat entuziasmul, organizarea, informații legate de nutriție.

Am pus în acest proiect: implicare, stare de bine, dorință de a crește și eu și cei care citesc ceea ce scriu. Și am primit: informații care să-mi consolideze o relație și mai bună cu mâncarea, să mă bucur cu adevărat de gustare, să vad cum alții se raportează la gustare etc. transformând fiecare moment într-unul satisfăcător, savuros, sănătos.

Pentru o porție completă de informații din partea tuturor celor implicați în campanie intră pe pagina de FB a proiectului. Te va ajuta să răspunzi mai usor și cu mai multă siguranță la intrebarea: eu ce mai gust astăzi?

Despre proiect:
Campania Gustă cu atenție. Bucură-te de moment este un proiect pilot organizat de Asociația Sută la Sută Românesc, în parteneriat cu ANPC și 5 licee: Liceul Teoretic ” Decebal” București, Liceul Teoretic ” Dante Alighieri” București, Liceul Național “Ion Creangă” București, Liceul de Coregrafie ” Floria Capsali ” București, Liceul Teoretic Național București, cu sprijinul Mondelez International.


Primul articol scris pentru acest proiect il găsești aici și a fost despre bucuria de a trăi în prezent, de a simți cu adevărat gustarea, de a alege informat. Uite un fragment:
Cum fac eu? Sunt concentrată pe momentul gustării, îl savurez, mă bucur de el ca de un răsfăț pe care l-am integrat conștient în viața mea, îmi iau o pauză de la liste și to do-uri, dar și de la avalanșa de griji și de facturi. În acel spațiu și în acel timp, sunt eu și o mică poveste gustoasă, asta dacă nu se află în preajmă și câteva mânuțe grăsuțe de omuleți.


De unde vine inspirația, până la urmă? Aș putea spune că din tot ce trăim, inclusiv din ceea ce mâncăm, din ceea ce gustăm printre proiecte, printre discuții. Deși nu s-ar zice, să știi că iubesc tot ce înseamnă mâncarea… nu se vede, nu? Lăsând gluma la o parte, în viața mea, gustările au un rol important: parcă de punte de la o activitate la alta, de la un moment al zilei la altul. O linie de dialog delicioasă și sănătoasă! Inspirația poate veni și cu o gustare aleasă cu grijă, nu-i așa?