Lina Toma

1. Ești designer cognitiv. Ce înseamnă acest lucru? Povestește-ne mai multe despre tine.

Un designer cognitiv este o persoană care-și „desenează” conștient și voluntar mintea și creierul.
Design-ul cognitiv este un mod de a trăi și o profesie, atunci când experiența ta îi îndrumează pe alții.
Cognitiv face referire la modul în care gândim și percepem lumea înconjurătoare prin cele 5 simțuri. Cu toate că sună exotic sau sofisticat, cred cu tărie, că este una dintre profesiile viitorului. Știința creierului și înțelegerea actualizată a felului în care acesta funcționează, creează un alt context pentru psihicul uman. Abordarea este una total diferită din momentul în care știm că avem un creier maleabil (neuroplasticitate). „Pacientul” devine propriul lui terapeut iar „terapeutul” devine un ghid.

Experiența umană se rezumă la neuron și la activitatea acestuia. Suntem o hartă de conexiuni neuronale iar suferința psihologică o experimentăm pentru că le activăm, fie că este voluntar sau involuntar. În momentul în care devii conștient de acest lucru și ai uneltele, motivația sinceră și persoanele potrivite care să te ghideze, poți să începi să-ți sculptezi creierul în beneficiul tău.

Suferința psihologică nu este inevitabilă. Este o alegere. Multe persoane și-au construit o identitate, de care se simt atașate, pe temelia ei și în acest caz, schimbarea nu este o soluție. Aceștia nu sunt designer-i cognitivi.

Designer-ul cognitiv este persoana care nu mai găsește niciun beneficiu în suferința psihologică de orice natură ar fi ea și orice formă ar adopta.
Acum 3 ani am avut o experiență care-mi justifica cu vârf și îndesat suferința. Genul de situație recunoscută la nivel internațional ca fiind dureroasă. Totul s-a schimbat în momentul în care am ales conștient să nu-mi creez o identitate în jurul acelui episod. Am întrerupt un proces condiționat. Pe atunci nu înțelegeam cum funcționează creierul. Meditația, dialogul sincer cu mine și cărțile lui Jiddu Krishnamurti, au fost „pastilele” mele. Credeam că schimbarea, la acest nivel, ține strict de curaj, voință și disciplină. Astăzi știu că așa este dar mai știu că, personalitatea biologică a creierului meu este, de fapt, responsabila.
Nu poți face o schimbare într-un dispozitiv care nu este conceput să fie modificat. Nu este cazul creierului uman.

 

2. Vii cu câteva inovații. Ne propui să învățăm limba engleză prin filmulețe TED și realizezi și ateliere în care ne provoci să ne jucam cu memoria. Ne poți spune care sunt beneficiile acestora?

Schimbarea cognitivă, la început, este ca șpagatul pentru un novice.
Ca să-l faci, trebuie să ieși din zona de confort a corpului, adică cea în care picioarele nu experimentează niciun fel de disconfort.
Provocarea mea pentru oamenii cu care lucrez și pentru care scriu este să experimenteze riscuri constructive. Nu ne putem descoperi potențialul dacă nu suntem dispuși să explorăm dincolo de ceea ce cunoaștem, de ceea ce ne este familiar.
Beneficiul este că atunci când te obișnuiești cu riscul constructiv sau didactic, începi să gândești diferit și să-ți dai seama că limitele sunt opționale.

3.  Ai realizat, de curând, un atelier la Institutul pentru fericire. Pentru tine ce înseamnă fericirea și cum poate fi atinsă?

FeRICreA. Fericire înseamnă responsabilitate totală pentru propriile mele trăiri și absența fricii psihologice.
Cum poate fi atinsă? Prin a te lua pe tine în serios și prin a nu vedea dezvoltarea personală ca pe o activitate de sfârșit de săptămână. Nu pot să concep o prioritate și o investiție mai logică.

4. Ce ritualuri ai (rugăciuni, afirmații, sport etc)? Cum atingi Zen-ul? Poartă-ne printr-o zi semnată Lina?

Mă trezesc în fiecare zi la 5:00 dimineața.
Prima oră este dedicată design-ul mental și fizic. Cred, cu convingere, că primele gânduri pe care le ai sunt cele care îți vor contura ziua întreagă.
Imediat cum deschid ochii, folosesc un jurnal, pe care îl am lângă pat, în care scriu (zâmbind) lucrurile pentru care mă simt recunoscătoare și îmi reamintesc atitudinea și percepția pe care vreau sa o am de-a lungul zilei.
Urmează 10 minute de activitate fizică. Momentan, lucrez cu antrenamentul HIIT care constă în intervale scurte și intensive de exerciții.
După ce mi-am trezit și activat corpul, urmează să fac același lucru și cu mintea. Meditez alte 15 minute în stil Vipassana.
Închei acest ritual cu un mic dejun cu fructe și ceai verde sau cafea.
Ziua începe cu jurnalul de recunoștiință și se termină tot cu el.

5. Aduci inspirație pentru că faci lucrurile altfel, cum îți păstrezi încrederea că lucrurile vor ieși bine exact așa cum vrei?

Încrederea este în percepția mea și o păstrez, cu bucurie, prin disciplină. Percepția că rezultatele proiectelor mele nu sunt nici pozitive, nici negative ci doar niște experiențe didactice. Lucrurile, în aceste condiții, ies întotdeauna perfecte. 🙂

6. Care este formula ta de îndeplinire a dorințelor?

Dorințele se îndeplinesc întotdeauna când nu există frică.

Formula mea ar suna cam așa: detectează frica din spatele dorinței (frica de a nu se îndeplini, de exemplu), găsește o soluție, fă tot ce ține de tine pentru a obține lucrul dorit și lasă ca restul să vină de la sine.

7. Cine te-a ajutat să-ți deschizi aripile?

Am cinci îngeri, fiecare mă păzește în felul lui dar toți cred în mine și eu în ei.
Mama, persoana cea mai creativă și curajoasă pe care o cunosc.
Bogdan, bărbatul pe care îl iubesc și cu care experimentez viața în acest moment.
Georgiana Gerea și Oana Racheleanu, fetele mele dragi care m-au ascultat și m-au încurajat să fac primul pas.
Niculina Gheorghiță, femeia grandioasă pe care o admir și care are încredere în ceea ce fac.

8. Cartea care ți-a mișcat sufletul este…?

Un Curs de Miracole.
Miracol, în contextul acestei cărți, înseamnă corectarea percepției.
Am evitat-o mult timp pentru că folosește terminologie creștină și acum 3 ani când am început sa o citesc, cuvintele Duhul Sfânt, Dumnezeu, Iisus, pentru mine aveau o conotație foarte limitată și strâns legată de biserică.
Astăzi, puține experiențe îmi aduc atâta liniște cum o face citirea acestei cărți.

9. Cum va fi anul 2016 pentru tine, Lina? Ce mai pregătești?

Am trei proiecte principale la care lucrez.
Organizarea unei conferințe TEDx, în Lerești, satul meu natal.
Publicarea primei mele cărți despre neuroplasticitate și neuro-antrenament.
Crearea unei școli-laborator de design cognitiv.

10. Suntem mai mult ca siguri ca ai o agendă. Împărtășești cu noi o poză ce prezintă agenda ta?

Pe Lina o găsești și aici.