
Un subiect greu tare: infertilitatea. Este dureros, dificil și greu de gestionat.
Femeile care își doresc să devină mame și să traverseze acest proces alături de o persoană care înțelege, care știe să te îndrume cu sfaturi pratice, aplicate este bine să citească interviul de mai jos. E o discuție emoționantă, cu Delia Peteu, care atinge multe substraturi ale zbaterii interioare ce există în sufletul unei femei care într-un anumit moment Nu poate să-și îndeplinească visul de a avea copii.
Delia Peteu este COACH inFERTILITATE, Freedom Fertility Formula Specialist și inFERTILITY Advocate for Change.
Delia are propria ei poveste în lumea infertilității și a transformat această experiență de viață dificilă în misiunea ei: de a pune bunăstarea emoțională în centrul călătoriei către maternitate.
Delia este inițiatoarea primului blog personal din România care tratează lupta cu infertilitatea din perspectivă emoțională și informațională. Este specializată în gestionarea stresului și anxietății care însoțesc o călătorie dificilă către copilul mult visat și autoarea colecției de programe “De la inFERTILITATE la MAMĂ”.
Pe Delia o puteți urmări aici:
1. Care este misiunea pe care ți-ai asumat-o? Spune-ne, pe scurt, povestea ta!
Misiunea mea este de a aduce sănătatea mintală și bunăstarea emoțională în centrul unei călătorii dificile spre maternitate.
Am propria mea poveste de luptă cu infertilitatea, așa că știu cum se simte și cum se trăiește. Stiu ce înseamnă deznădejdea, disperarea, izolarea, anxietatea, vina sau sentimentul că ai eșuat. Știu că uneori nu mai vezi luminița de la capătul tunelului și nu mai ai încredere că vei deveni mamă vreodată.
Eu, după ani buni de luptă cu infertilitatea am reușit să devin mamă la 46 de ani. Un drum greu, presărat cu multe semne pe care scria STOP, OCOLIRE sau ACCESUL INTERZIS dar la capătul căruia am reușit să-mi țin copilul în brațe.
Stiu că sunt norocoasă pentru că trăiesc în timpuri care m-au ajutat să devin mamă. Probabil cu 10 ani în urmă, șansele mele ar fi fost foarte mici, dar medicina zilelor noastre a făcut posibil miracolul Zeno în viața noastră. Am fost norocoasă și pentru că am avut parte de un partener, mama și prietene care m-au sprijin enorm. Și știi de ce am mai fost norocoasă? Pentru că m-am avut pe mine și determinarea mea de tăuroaică.
Astăzi, sunt foarte recunoscătoare călătoriei mele pentru că această experiență de viață dificilă s-a transformat în menirea vieții mele
2. Ce a contat cel mai mult în depășirea caruselului emoțional?
Sprijin, sprjin și iarăși sprijin. M-am sprijinit de oameni, de cărți, de aplicații cu meditații, de podcast-uri, de yoga, de socializare, de vacanțe, de somn. Am ales să mă înconjor de oameni și lucruri care să îmi fie sprijin.
Ce mi-aș fi dorit în plus? O Delia în viața mea. O Delia care să fie însumarea meditațiilor, podcast-urilor, cărților și a tot ce înseamnă sprijin emoțional, decizional și informațional.
3. Pentru cei care se luptă cu infertilitatea, dacă ar fi să destructurăm întregul proces al devenirii părinte, cum ar suna un traseu optimist de depășire obstacole?
Primul pas din acest traseu și cel care iți determină șansele de a deveni părinte este să-ți găsești echipa medicală care rezonează cu tine și în care să ai încredere. În momentul de față, există și în România medici specialiști în infertilitate buni și cu experiență, așa că cea mai bună opțiune este de a vizita cel puțin 2 medici și a alege dintre ei. Numai văzând mai multe opțiuni poți să știi că ai făcut alegerea bună pentru tine. Dacă ai încredere în echipa medicală, ai toate șansele să depășești obstacolele cu optimism și încredere.
Iar dacă mai ai și suport pe parte emoțională și informațională, atunci ai toate șansele ca această experiență să nu fie una traumatizantă, așa cum se întâmplă de obicei. Din păcate!
4. Cum te reconstruiești după ce primești drept în față: nu poți avea copii sau, oricum, nu, natural?
Pentru foarte multe cupluri este un șoc și am întâlnit și situații în care nu au vrut pur și simplu să accepte diagnosticul și cred că încearcă și astăzi pe cale naturală. Iartă-mi exprimarea un pic cinică, dar sunt foarte furioasă pe diverse “care vând” promisiunea fertilității bazată pe “o să fie când stă scris să fie” sau “ totul o să fie bine”. Poate să fie când stă scris să fie și totul poate fi bine dacă în primul și primul rând urmezi un traseu medical.
Iar cealaltă categorie de cupluri iau aer în piept și tarurul de coarne și văd ce pot să facă pentru a deveni părinți. Bineînțeles că nu scapi de întrebarea “dar de ce mi se întâmplă mie asta? ” și ea rămâne adânc infiptă în inima ta.
5. Este foarte dificil pentru femeia care trece prin acest proces să gestioneze, pe de o parte, noua provocare imensă de a avea un copil în condițiile în care dosarul medical nu este favorabil și pe de altă parte să gestioneze viața curentă cu toate provocările ei (profesie, viață personală etc.). Practic, e între 2 vieți și amandouă cer foarte mult. Nu te iartă nimeni în carieră pentru că ai un vis care pare imposibil (solicitant ca resurse financiare, timp, emoții, planning). Ce faci în condițiile acestea?
Una dintre vieți este pusă pe pauză. Asta se întâmplă din păcate…. Viața ca întreg, personal și profesional are loc în virtutea inerției. Muncești ca să faci bani să plătești tratamentele de fertilitate, te izolezi de prieteni pentru că nu mai ai energie să râzi cu ei și nu mai ai chef de nimic.
Eu pot să spun, din proprie experiență, că este o abordare greșită și care nu face decât să te adâncească în anxietate și în general într-o stare depresivă și să-ți micșoreze șansele de a deveni părinte, de a deveni mamă.
Tot din proprie experiență și mai ales din experiența clientelor mele pot să spun că se pot îmbina armonios cele 2 vieți. Te poți bucura de ce iți aduce fiecare zi și poți face planuri, rămânând fidelă dorinței de a deveni mamă.
Important este să iți dorești să lucrezi la echilibrul tău emoțional atât de încercat în această călătorie.
6. Ești fericită? Ce are noua Delia față de cea dinainte de a încerca să fie mamă?
Sunt norocoasă și la capitolul fericire, pentru că am avut parte de ea din plin și înainte de a deveni mamă. Ce am în plus acum? Împlinire și sens. Nu mai merg în derivă cu viața mea. Astăzi, știu care este menirea mea. Și îi mulțumesc fiului meu pentru asta. Îmi place să spun “că Zeno este de fapt cel care mi-a dat viață mie”
7. 3 motive pentru care un cuplu poate apela la un coach de (IN)FERTILITY?
– Ești la începutul călătoriei tale către copilul mult dorit și ai nevoie de un plan concret, de “atac”, bazat pe informații corecte
– Ți-ai dat seama că poți să iți mărești șansele să devii mamă dacă transformi stresul și anxietatea acestei calalatorii în calm și încredere
– Ai decis pentru procedura de fertilizare in vitro și vrei să știi exact care sunt pașii, care sunt implicațiile emoționale și marile necunoscute din acest proces
Articole recente
Despre mine

Om creativ, Mom of twins, Creative Manager, Trainer CREATIVITATE&SCRIERE CREATIVA, kreatoria.ro
Ultima carte publicata

Categorii
- Au ceva de spus (163)
- Cu dichis (20)
- Haine creative (1)
- Kreatoria Mom (1)
- lifestyle (22)
- Noutăți (142)
- simple (9)
- Viața este frumoasă (67)