Procrastinarea. Cum o abordam? De la caz la caz.
Adu duci cu tine în noul an: noi aptitudini, noi calități, noi skills-uri.
Așadar vă invit la 3 materiale potrivite pentru un început bun:
- hai ca în 2021 să procrastinăm mai puțin. Vezi mai jos ce ne propune Ema Căpitănescu despre cum am putea combate acest mix de trăiri care ne împiedică să ne îndeplinim taskurile.
- despre cum ne evaluăm anul și poziționarea din considerente de marketing cu Adriana Handaric.
- un interviu de mare ținută despre valori în business cu Dana Anghelescu.
Tipuri de procrastinatori și metoda ideală de gestionare pentru tine
de Ema Căpitănescu, Intellitrust
Cu toții avem momente când pur și simplu nu avem chef. Ca să nu mai spun că în momentul în care ne vine cheful, ne ia groaza de muntele de responsabilități pe care le avem de îndeplinit! Așa că preferăm să amânăm până pe ultima sută de metri. Această amânare poartă numele de procrastinare. Dacă ai avut momente de anxietate ori ai amânat o sarcină împortantă până în ultima clipă, atunci da, ai procrastinat. Însă poți fi liniștit, nu ești singurul. Conform unui studiu făcut de edutopia.org, 80 până la 95 % dintre studenți susțin că au procrastinat cel puțin o dată, aproximativ 75 % se consideră procrastinatori și aproape 50 % amână în mod constant și problematic.
Care este adevăratul motiv pentru care procrastinezi?
Toată lumea amână, măcar puțintel. Cât de des facem acest lucru, însă, ne împarte în persoane de succes sau fără succes, în oameni împliniți sau mai puțin împliniți. Deși credința generală este că de obicei procrastinăm pentru că nu ne pasă suficient de mult de ce reprezintă acel subiect, Devon Price, profesor de psihologie socială la Universitatea Loyola susține contrariul. „Procrastinarea apare atunci când sarcina este semnificativă și individul își dorește să o facă perfect”, a explicat Price. Când vine vorba de un proiect, procrastinatorii se pot uita la ecran sau la carte ore întregi, paralizați de frică. În acel moment, sugerează profesorul, cea mai bună soluție este să faceți o scurtă pauză și să vă angajați într-o activitate relaxantă.
Harvard Medical School atribuie o importanță deosebită subiectului procrastinării, iar cercetătorii din cadrul acesteia au descoperit că există trei tipuri de procrastinatori:
1. Iubitorii de adrenalină, sau cei care procrastineaza pentru că îi stimulează. Cu alte cuvinte, le place adrenalina pe care o simt când mai au puțin timp sa termine task-ul, când lasă totul pe ultima suta de metri.
2. Evitanții, adică cei care urăsc să confrunte o obligație pentru că nu le place ce implică... fie că vorbim despre o persoană asociată cu acea sarcină, fie că vorbim despre sarcina in sine.
3. Nehotărâții – cei care amână pentru că nu știu cum să înceapă. Aceștia au tendința să exagereze și să catastrofizeze pe marginea task-ului, gândindu-se efectiv că au atât de multe de făcut și obiectivul este atât de greu de atins încât mai bine îl abandonează.