(credit photo: Mihnea Ciulei)

1. Ce este Fundația FARA și când începe povestea fundației?

Fundația FARA începe cu un om. Un om care a ales să nu fie indiferent atunci când, în 1991 a văzut reportajele infiorătoare despre orfelinatele postcomuniste. Este vorba despre britanica Jane Nicholson, care a venit în anii 90 în România pentru a face tot ce îi stă în putință pentru a alina suferința celor “întemnițați” în instituțiile de stat. A fost câțiva ani voluntară în aceste instituții, în calitate de asistentă medicală, însă erau necesare schimbări mult mai profunde, pentru un impact cu adevărat important. Așa că a decis să înființeze Fundația FARA, în Marea Britanie și în România, prin care să ajute mai mult și mai temeinic copiii din orfelinate. La 25 de ani de atunci, FARA îngrijește, crește, educă anual peste 500 de copii și tineri. Unii dintre ei cresc in casele de tip familial ale Fundației, fiind lipsiți de grija părintească, alții vin la recuperare și terapie în centrele de zi pentru copii cu nevoi speciale precum autism și sindrom Down, alții primesc o masă caldă și sprijin pentru a continua studiile, în ciuda situației dificile de acasă, în programul de prevenire a abandonului școlar. Avem în grijă și tineri cu dizabilități căpătate în special în urma abuzurilor suferite în orfelinate. Ei nu au posibilitatea să atingă independența, așa că sunt la Fundația FARA, în locuințe protejate, atât timp cât va fi nevoie. Nu în ultimul rând, pregătim pentru o viață independentă tineri ce, odată ieșiți din grija statului, nu au încotro să o apuce și nici nu au abilitățile necesare pentru a se descurca singuri. Timp de doi ani, acești tineri locuiesc în centrele noastre tip Foyer unde deprind tot ce este necesar pentru autonomie. Cum spuneam, Fundația FARA a început cu un om, dar acum numără peste 100 de angajați și mai bine de 5000 de copii și tineri ajutați în cei 25 de ani de activitate. 

(credit photo: Mihnea Ciulei)

2. Care sunt activitățile Fundatiei FARA?

Pe lângă cele enumerate deja, Fundația FARA a înființat mai bine de 10 ani în urmă o fermă organică, numită Grădina Familiei, unde cultivăm legume certificate ecologic. Banii câștigați din vânzarea lor reintră în Fundația FARA pentru a acoperi o parte din cheltuielile proiectelor. De asemenea, parte din ceea ce creștem acolo ajunge și la cei peste 250 de copii pe care îi avem în programul de prevenire a abandonului școlar, unde primesc, la prânz, o masă caldă din partea noastră. Mulți dintre acești copii nu mai mănâncă nimic altceva în acea zi, pentru că nu au. Ideea Fermei Organice a venit de la Patronul Regal al Fundației, Prințul Charles al Marii Britanii, când, în 2003, a vizitat proiectele noastre. Acum Ferma numără 6 solarii și 25 de hectare de teren certificate ecologic. 
 
3. Sunteți profund implicată în misiunea FARA. În toți acești ani, ați putut trage cateva concluzii. Care sunt nevoile copiilor?

Principala nevoie a oricărui copil este de a fi iubit. Dragostea este ca apa pe care o torni la rădăcina unei plante ca ea să te răsplătească apoi cu florile și fuctele ei. Pentru că mulți dintre copiii și tinerii noștri vin cu un bagaj greu, acumulat în familiile dezorganizate unde au avut neșansa de a se naște sau în orfelinate, ei au mare nevoie de a fi ascultați, auziți, văzuți. Pentru aceasta lucrăm în permanență cu psihologi care să îi ajute să depășească trauma abandonului.

(credit photo: Andrei Lupu)

4. 25 de ani și 5000 de zâmbete. Care sunt proiectele de viitor?

În România, în continuare sunt foarte puține soluții pentru tinerii care ies din instituțiile de stat sau pleacă din familiile dezorganizate. Mulți dintre ei, imediat ce li se închide în spate ușa orfelinatului, rămân pe străzi, dorm în adăposturi de noapte și foarte curând deschid ușa penitenciarului. Cu programul Foyer vrem să schimbăm acest traseu păgubos. 
În 2016 extindem centrul de tranzit Foyer, prin deschiderea a două noi programe, unul în Suceava și unul lângă București. Foyer este un program foarte cunoscut peste hotare, mai ales în Marea Britanie, dar încă insuficient vizibil în România, fiind dedicat tinerilor care ies din instituțiile de stat sau din familiile dezorganizate și se mută într-o casă unde locuiesc doi ani, timp în care învață viața pe propriile picioare. Tinerii au un mentor care îi ghidează în acest lung proces de la o persoană dependentă de serviciile sociale, la un tânăr echilibrat care se poate întreține singur. Până 2016, Foyer din Satu Mare al Fundației FARA era singurul proiect din România de acest tip care oferea tinerilor vulnerabili mai mult decât cursuri profesionale, oferea un loc stabil de trai și un program coerent de dezvoltare personală.
De aemenea, vrem să dezvoltăm cât mai mult afacerea socială Grădina Familiei, pentru a ajunge cu legumele noastre nu doar în hipermarketuri, dar și direct la cumpărători acasă, prin comenzi online pe site-ul Grădinii, pe care îl dezvoltăm acum: www.grădinafamiliei.ro.
Pentru restul programelor urmărim aprofundarea serviciilor, mai mult decât extinderea lor. Nu vrem să creștem continuu numărul de persoane ajutate. Mai curând, filosofia FARA este de a crește copii în viețile cărora să aducem o schimbare temeinică, să le modificăm cu adevărat cursul destinului lor și acest lucru se face in timp, cu multă răbdare, dragoste și cu mari eforturi.

5. Se apropie 1 Iunie. Cum îi sărbătoriți pe copii?

Noi îi sărbătorim zilnic pe copiii noștri, ca pe un miracol, deoarece fiecare viaţă salvată este un miracol, fiindcă aceşti copii au fost uitaţi, ca şi cum nici nu ar fi existat. Desigur, vor fi și momente ieșite din comun pe 1 iunie, dar de ele se vor ocupa mai ales voluntarii noștri, care s-au atașat de copii și folosesc fiecare ocazie de a-i bucura, prin ieșiri la iarbă verde, vizite în parcuri de distracție, la munte, la mare. Și noi suntem curioși să aflăm ce le-au pregătit de această dată.
Îi îndemnăm pe cititorii Kreatoria.ro să se alăture unei cauze în care cred. Bucuria de a ajuta aproapele este de multe ori mai mare decât satisfacția unei cumpărături pentru beneficiul propriu. Pot adopta și unul dintre proiectele noastre prin acțiuni de voluntariat, donații, organizări de evenimente caritabile. Colega mea, Veronica Lăcureanu, poate furniza toate detaliile (vlacureanu@faracharity.ro)

6. Spuneți-ne o poveste care v-a marcat în mod deosebit din toata activitatea FARA.

Povești sunt multe, fiecare este unică, dar mă voi opri asupra uneia al cărei curs m-a surprins pentru, petru că mi-l imaginam cu totul diferit. La deschiderea casei Sf. Gabriel din Popești-Leordeni, în 1999, am adus primul grup de copii. Toți erau fără părinți sau abandonați și cu toții nu înțelegeau încă prea bine ce li se întâmplă. O fetiță părea mai dezorientată decât ceilalți. În timp, ea a devenit copilul rebel al casei, greu de ținut în frâu, greu de mulțumit, fără prea mult spor la învățătură. La 18 ani a decis să se căsătorească, era foarte hotărâtă și știa sigur că alegerea ei este cea mai bună și așa a fost. Dintr-un copil dependent de grija altora, încă de la 19 ani s-a angajat să-i ajute pe alții, tineri cu dizabilități dintr-un alt program al Fundației FARA și a făcut acest lucru cu implicare și dragoste și încă o face. Este colega noastră acum și una dintre cele mai implicate persoane din proiectele dedicate tinerilor cu dizabilități ale Fundației. În plus, este și o soție devotată și responsabilă, care dorește cu ardoare să devină mamă.

7. Ce ați învățat de la copiii sprijiniți prin fundație?

Cred că ei ne învață mai multe pe noi decât noi pe ei. Simt la ei multă iubire pe care o oferă fără condiționări. Au o atât de mare nevoie de a se atașa pe cât le-a lipsit acest sentiment în primii ani de viață. Acest lucru, dar și lipsurile și greutățile, i-a maturizat. Admir la acești copii că nu se plâng, ci merg înainte cu tărie și răzbesc în viață, fără să piardă din omenie. De la ei învâț zilnic dragostea necondiționată, perseverența și mai ales empatia. 

 

Despre Fundația FARA

Din 1991, Fundația FARA oferă servicii copiilor şi tinerilor care sunt “fără” lucrurile de care au nevoie pentru a-şi atinge pe deplin potenţialul. Adică fără familie, fără dragoste, fără un viitor, fără speranţă.
Ne-am propus să schimbăm în bine viața celor mai vulnerabili și marginalizați copii și tineri, unii dintre ei cu dizabilități, prin îngrijire, iubire necondiționată, suport familial, educație și pregătire profesională.
www.faracharity.ro