Alina Dumitrașcu (Avocat, fondator Smartastic lab): Am făcut accesibile pentru copii elementele de drept învățate de mine în facultate și exersate ca avocat
Alina Dumitrașcu este avocat, iubește și cuvintele, este dedicată educației juridice realizată pe înțelesul copiilor și acțiunile ei te pot inspira în ceea ce privește înțelegerea bazelor care se pot pune încă de la o vârștă fragedă: Cu toții avem nevoie de un strop de magie și fascinație, de un model, de un imbold, de o lectură diferită, de o poveste spusă cu patos, de încântare și mirare, de un suport de curs mai puțin convențional. Este ceea ce mi-am dorit să ofer copiilor, făcând în acest fel accesibile înțelegerii lor elementele de drept învățate de mine în facultate și exersate ca avocat.
1. Despre ce proiecte ai vrea să vorbești și să le știe țara toată?
Îmi place să vorbesc despre alfabetizarea constituțională și juridică a copiilor.
Îmi place să cred că mulți dintre noi au înțeles că statul de drept și democrația au nevoie de cetățeni educați, conștienți atât de drepturile, cât și de obligațiile care le revin.
Fără educație în această direcție și fără valori sănătoase nu ne putem aștepta să avem o societate civilizată, un cadru legislativ corect, coerent și stabil, servicii publice satisfacatoare sau, mai bine spus, nu ne putem aștepta la profesionalism și viziune către binele colectiv.
Este nevoie ca discuția pe tema valorilor și a principalelor elemente de drept să înceapă din primii ani de școală. Sunt noțiuni de bază care contribuie la formarea caracterelor solide. Cum bine spunea talentata mea prietenă, Diana Cosmin: “exercițiul lucrurilor simple începe din copilărie și începe, de cele mai multe ori, cu atenția unui adult căruia îi pasă suficient cât să se implice pentru a schimba societatea măcar cu un micron.”
Am scris o carte pentru copii cu gândul ca imaginile frumoase și jucăuse, mesajele simplificate și activitățile creative incluse în ea vor atrage atenția celor mici, îi vor face să devina curioși, îi vor inspira și îi vor îndemna să își ia lângă ei creioanele și cariocile, pentru ca, ulterior, să simtă nevoia de a arăta și de a povesti ce au învățat și chiar de a-și imagina ca sunt președinți și că pot rezolva problemele țării.
Pare complicat dar nu este.